Blog

Posted by   iSHOOT .RO
12.09.2016

• REVIEW CU PAUL AGARICI: TEHNICA FLASH – YONGNUO / SHANNY – PROBE FOTO (PARTEA III-A)

Oricâte inovații vor apărea, folosirea flash-ului în fotografie are o arie din ce în ce mai limitată. Pe seama acestui tip de lumină sunt foarte multe "nemulțumiri" și stări care îl vor face să fie o amintire. Finețea I.S.O. va fi deosebită, iar flash-ul inutil.

În același timp sunt folosite enorm, uneori fără măsură. Cei din urmă sunt deja numiți cu apelativul "blițari", cam cum li se spune "șoșonari" amatorilor de munte, îmbrăcați aiurea. Merită, însă, să amintesc câteva moduri importante de folosire:

Flash-ul se întrebuințează întotdeuna la I.S.O. 400. La această valoare se înregistrează cel mai mare raport de străluciri, adică imaginea este completă. Apoi, de preferat, este folosirea unui mic accesoriu: bounce-ul. Se atașează în capul flash-ului. Scopul? Îndulcirea luminii, anularea în bună măsură a umbrelor nedorite.

Din păcate, însă, mulți fotografi nu știu sau ignoră folosirea corectă a bounce-ului. Toate tipurile de flash, atunci când se lucrează cu bounce, trebuie să stea în poziția "cobra", numai la 45º și niciodată cu reflectorul direct (90º). Așa efectul este anulat.

Mulți folosesc flash-urile în mod manual. Efort inutil și…desuet! Trebuie spus că, în acest fel, rezultatul este aparent pozitiv și că, față de automat (ETTL sau TTL) consumul de curent este cu 80% mai mare. La fel și...stresul fotografului. În anul 2016, la o sută șaptezeci și șapte de ani de la prezentarea fotografiei la Academia de științe a Franței (1839), se cuvine să acceptăm, să înțelegem și să folosim activ toate marile inovații din tehnica fotografiei. Evident, absolut nimic nu e obligatoriu, fiecare face ce vrea, dar, e bine să reflectați la vorbe înțelepte:

"Talentul artistic este un dar de la Dumnezeu și cine descoperă în el însuși acest dar are o anumită obligație: să fie conștient că nu-și poate irosi talentul în el însuși și că trebuie să-l dezvolte" – Papa Ioan Paul al II-lea * "Ignoranța este cea mai mare neputință a unui om" – Socrate * „Timpul este focul în care ne ardem toți existența." - Friedrich Nietzsche.

Să nu uităm: Prin fotografie suntem nemuritori, noi și lumea noastră. Fotografia adevărată este numai cea care ne prelungește viața și este o veritabilă mărturie despre ce a fost când am fost! Restul sunt exerciții foto și/sau fotomanele. Fotografia este cartea vieții voastre; prin conținut ne arătăm, cu defecte sau calități, cu limite sau cultură, cu necunoaștere sau inteligență, cu educație sau prost gust etc. Culmea e că orice despre noi se poate falsifica, nu și fotografia. E "monedă" forte! E naturală și clară la fel ca noi, dar, viața este pentru toți, reușita numai pentru unii. Reușitele sau eșecurile unui om sunt rezultatul direct al gândurilor/faptelor sale...

Îmi este foarte greu să fac vreo diferență între cele două mărci de flash YONGNUO / SHANNY. Sunt cam la fel. Vă prezint mai sus niște probe și vă las pe dumnevoastră, suverani, să stabiliți ce și cum! Pot doar să adaug că: amândouă modele sincronizează la 1/8.000. Este extraordinar pentru independența de lucru (vezi poze – probă). Un domeniu de creativitate sui generis și libertate de acțiune.

La SHANNY merge mai bine bounce-ul de la YONGNUO 685. SHANNY emite o lumină la 5.300º K, iar YONGNUO are o ușoară dominantă magenta. Amândouă, însă, au un mod de lucru ciudat; în mod normal, flash-urile moderne, "de firmă", dau o lumină "inteligentă": sistemul analizează lumina scenei și comandă un curent din baterie pentru o lumină de completare. În acest fel, flash-ul "umple" lumina ambientală cu mai multă sau mai puțină lumină. Or, cele două flash-uri, YONGNUO / SHANNY "nu știu" să facă asta! Primul plan e luminat, restul beznă. Păcat!

Pot să vă mai spun ceva: am avut două YONGNUO 685 și două transmitere YN622. Sincronizau până la circa 30 m. Am schimbat și acum folosesc SHANNY 600EX-RF și două transmitere SN-E3-RF. Atenție: sincronul radio /declanșarea se face acum între 30 m până la 200 m. În automat (Canon)! Cea mai mare distanță posibilă la vreun flash! Ar mai fi: port USB pentru actualizări de firmware, la flash și la transmiter, declanșarea în rafală, cu alimentare externă și comandă prin buton a înclinării reflectorului. La lucru acestea sunt două mici facilități...importante.

Care e mai bun, YONGNUO sau SHANNY? Nu știu! Vă invit pe dumneavoastră să stabiliți asta…În fond, fiecare fotograf, la el "acasă" este..."STĂPÂNUL INELELOR"...

NOTĂ: probele au fost făcute cu CANON 1 Ds MARK III și 17/40 mm L, iar pozele de afară cu SHANNY 600EX-RF cu HSS (de mare viteză de sincronizare) de până la 1 / 8000th.