Ce înseamnă DSLR și cum funcționează aceste aparate?
Camerele foto DSLR sunt considerate, din punct de vedere tehnic, varianta digitală a aparatelor de fotografiat clasice, SLR, cele pe film de 35 de mm. Iată câteva informații esențiale despre aceste aparate și modul în care funcționează.
Cuprins:
Ce înseamnă DSLR?
Cum funcționează un DSLR?
De ce ai nevoie de un DSLR?
Care sunt dezavantajele camerelor DSLR?
Modele și mărci DSLR populare
Ce înseamnă DSLR?
Primele camere foto DSLR au apărut pe piață în anii 1980 și 1990. DSLR reprezintă abrevierea pentru Digital Single Lens Reflex. Înaintea DSLR-urilor, pe piață, existau SLR-urile. Care este diferența dintre un DSLR și un aparat de fotografiat SLR, cel care i-a precedat? În principal, primul se bazează pe un senzor digital pentru a înregistra imaginile, iar un SLR utilizează rola de film.
Iată cum se decodifică DSLR:
Digital: Acest termen indică faptul că imaginile sunt capturate digital, pe un senzor fix de imagine, și nu pe film fotografic sensibil la lumină.
Single-lens: Acest termen arată că aparatul foto utilizează un singur obiectiv pentru operațiunile de încadrare, focalizare și fotografiere.
Reflex: Se referă la faptul că fotograful poate vedea exact ce scenă va fi capturată folosind o cameră DSLR. Oglinda din interiorul unui DSLR direcționează lumina spre vizorul optic. Alte tipuri de camere pot avea mecanisme diferite care nu proiectează întotdeauna scena exactă care va fi capturată, așa cum ar fi cele mirrorless.
Cum funcționează un DSLR?
În fapt, camerele DSLR funcționează folosind o oglindă înclinată înainte la 45 de grade și care direcționează lumina spre vizorul optic pentru fotograf pentru a vedea scena. Când butonul obturatorului este apăsat, oglinda este ridicată și dezvăluie senzorul camerei pentru o expunere. Pentru a face o fotografie, oglinda se înclină înainte, obturatorul focal se deschide și imaginea este proiectată și capturată pe senzor. Apoi, obturatorul se închide și oglinda se întoarce în poziția sa la 45 de grade. Această operațiune poate să producă și un sunet specific doar DSLR-ului. Focalizarea poate fi manuală sau automată și poate fi activată prin apăsarea declanșatorului la jumătate sau a unui buton dedicat de AF.
De asemenea, trebuie subliniat faptul că un sistem DSLR este format din două elemente principale: obiectivul și corpul camerei. Acestea pot fi interschimbate. Fotografii profesioniști au mai multe obiective și, în general, minim un aparat de fotografiat DSLR.
Din punct de vedere tehnic, în camera DSLR, fascicolul de lumină intră în obiectiv din față. Apoi, trece prin lentilă, care modelează lumina într-o formă pe care fotograful o dorește, pentru ca apoi să-și facă drum prin suportul obiectivului până la cameră. Apoi, întâlnește oglinda principală. Oglinda reflectă cea mai mare parte a acesteia în partea de sus, la vizor. Acolo, o pentaprismă sau pentaoglindă direcționează lumina spre ochiul privitorului. Acest lucru îți permite să vezi exact ce vede obiectivul. Aceasta este o trăsătură cheie a DSLR-ului.
De ce ai nevoie de un DSLR?
În primul rând, acest tip de aparat dispune de un mecanism foarte bine testat și încercat. SLR-urile, care le-au precedat pe piață, au fost folosite în jur de un secol și cei mai mulți oameni le asociază cu termenul „aparat de fotografiat”.
Un avantaj tehnic al DSLR-urilor moderne este acela că oferă o imagine optică direct din obiectiv.
Dimensiunea lor mai mare oferă spațiu pentru mai multe butoane. Acest lucru permite obținerea unui control manual mai rapid și mai precis.
Un avantaj îl constituie și faptul că sunt, pur și simplu, cel mai răspândit tip de cameră.
Poți găsi DSLR-uri care variază de la dispozitive entry-level la modele profesionale de cea mai înaltă calitate. Cu toate acestea, elementele unui aparat DSLR sunt interschimbabile. Ai putea alege să montezi un obiectiv profesional pe un body entry-level. Deci, opțiunile sunt variate pentru fiecare categorie, pentru fiecare buget.
Care sunt dezavantajele camerelor DSLR?
Oglinzile rotative, senzorul de focalizare automată și vizorul complex ocupă mult spațiu, astfel că aceste aparate sunt voluminoase, în special la DSLR-urile profesionale.
Vizorul optic poate crea unele probleme, opțiunile de afișare fiind limitate. Nu poți ști dacă fotografia va fi expusă corect doar uitându-te la o imagine din vizorul optic.
În cele din urmă, cele mai multe dintre DSLR-uri folosesc obturator mecanic. Asta înseamnă că acestea sunt evaluate pentru un anumit număr de expuneri care le determină durata de funcționare optimă.
Modele și mărci DSLR populare
Canonși Nikon sunt companiile considerate liderii pieței DSLR. Cele mai populare două DSLR-uri, Canon EF și Nikon F, au peste o mie de obiective interschimbabile disponibile. Acestea includ obiective fabricate de aceste mărci sau de producători terți precum Sigma sau Tamron.
De exemplu, aparatele profesionale Canon EOS-1D X Mark III și Nikon D6 sunt folosite de mulți fotografi profesioniști de sport și nunți datorită vitezei și preciziei focalizării automate.
Alte companii care produc aparate de fotografiat DSLR sunt Pentax, Leica și Sigma.
Deși, de-a lungul anilor, a existat o gamă largă de dimensiuni ale senzorilor utilizați în camerele DSLR, cele mai comune două formate de senzori de imagine au fost full frame și APS-C. DSLR-urile profesionale dispun de obicei de senzori full-frame care au exact aceeași dimensiune ca un cadru de film de 35 mm.
DSLR-urile concepute pentru profesioniști au, de obicei, un design mai mare în formă de pătrat care permite o aderență mai bună a unor gripuricu acumulatori suplimentari care pot fi încorporate în cameră. Această metodă de prindere suplimentară permite fotografilor să țină confortabil camera în același mod, indiferent dacă realizează imagini format portret sau peisaj. Există, de asemenea, o serie de gripuri opționale și pentru DSLR-uri mai populare care pot oferi același factor de formă, ergonomie și o durată de viață crescută a bateriei.
Un DSLR reprezintă o opțiune frecventă pentru numeroși fotografi profesioniști sau amatori, deoarece este un aparat solid care se încadrează la mai multe categorii de buget. DSLR-urile permit un control excelent al aparatului și al imaginii, deoarece îți permit să previzualizezi optic exact imaginea pe care urmează să o captezi, astfel că reprezintă o alegere excelentă pentru mulți fotografi profesioniști.