Cum devii vlogger: echipament necesar si sfaturi utile

02.02.2023

Vlogger este un termen foarte des utilizat in ultimii ani, care se refera la persoana ce face vlogging. Vlogging este prescurtarea de la video blogging, adica activitatea de inregistrare video a persoanei respective in timp ce discuta despre diferite teme de interes. Pot fi opinii personale, descrierea unor experiente din calatorii, sfaturi de diverse domenii etc. Aceste inregistrari sunt postate pe retele sociale, vloguri personale si  alte platforme online.

Pentru o cariera in storytelling vizual ai nevoie de achizitionarea unor echipamente de vlogging si urmarea unor sfaturi utile pe care ti le prezentam in continuare.

Alege echipament de vlogging potrivit pentru tine

Gandeste-te ce urmeaza sa filmezi si cum vrei sa arate materialele video pe care le vei pune pe net. Vor fi inregistrari realizate in aer liber, in centrul orasului sau in natura? Vei fi vlogger de studio? Vei sta in pozitie fixa sau te vei misca in timp ce vorbesti? Vor fi cadre stranse, care sa te arate doar pe tine sau vei avea nevoie se imagini de ansamblu?

In functie de raspunsurile la aceste intrebari iti vei alege echipamente video și echipamente de studio potrivite: 

  • Camere video de vlogging (camere compacte, mirrorless sau DSLR, dotate cu obiective pentru vlogging, ecran rabatabil); 
  • Microfoane pentru vlogging (trebuie să fie de nivel profesional, pentru captarea sunetului în bune condiții și redarea lui în concordanta cu genul de material filmat; pot fi microfoane de tip lavaliera, microfoane montate direct pe camera video sau microfoane de studio, cu accesorii de microfoane adaptate la specificul fiecarei inregistrari video);
  • Accesorii pentru filmări de vlog: trepiede, stative, extensii de prindere, stabilizatoare video, gimbaluri, fundaluri de studio, carduri SD pentru stocarea imaginilor, casti, baterii externe, acumulatori s.a


Achizitioneaza softuri de editare pentru vlogging

Ca sa fii un vlogger de succes trebuie sa realizezi materiale vizuale de calitate. Pentru acest lucru ai nevoie de softuri de editare video. Ca sa inveti cum sa la utilizezi, urmareste tutorialele de pe YouTube si familiarizeaza-te cu notiunile de baza in montaj, formatare, luminare si decupare a imaginilor, corelarea elementelor video cu cele audio s.a.

Pentru materiale de nivel profesional se recomanda utilizarea unor softuri de editare mai sofisticate, precum MovieMaker pentru PC-uri, ori iMovier pentru Mac-uri. Ai acces liber la aceste programe, asa ca este bine sa le utilizezi intensiv, pentru a te perfectiona in tehnicile de editare video.

Ai la dispozitie si softuri de editare video pe care sa le utilizezi la realizarea materialelor de top pe care urmeaza sa le postezi online. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Adobe Premiere Elements, Adobe Premiere Pro CC, Corel VideoStudio Ultimate, Magix Movie Edit Pro Premium, Pinnacle Studio Ultimate,  Wondershare Filmora, CyberLink PowerDirector, Vegas Movie Studio.

Creeaza continut video original si relevant

Daca te-ai decis sa devii vlogger, ia in considerare faptul ca sunt milioane de oameni din toata lumea care deja fac acest lucru. Ca sa ai succes, alege cu grija temele despre care vrei sa vorbesti, locurile pe care sa le prezinti, obiectele pe care urmeaza sa le descrii in detaliu.

Realizeaza un plan de idei pentru fiecare inregistrare si o programare a postarilor, ca sa comunici coerent, la intervale regulate si sa-ti formezi o audienta fidela. Incearca sa spui lucruri interesante, inedite, intr-o forma atractiva, care sa aiba in prim plan continutul video.

Ca sa fii un vlogger bun trebuie sa ai cunostinte digitale, de manevrare a echipamentelor video si a softurilor de editare. De asemenea este nencsar sa comunici usor, sa fii sociabil si sa nu ai trac atunci cand stii ca esti filmat. Daca nu stapanesti aceste abilitati nu te descuraja, invata tehnici de public speaking, mergi la cursuri de videojurnalism si discuta cu vloggeri experimentati, ca sa afli subtilitatile filmarilor pentru mediul online.

Interactioneaza cu publicul tau si fii receptiv la feedback-ul primit 

Un vlogger autentic se afla in relatie directa cu follower-ii sai, primeste feedback sub forma de reactii, comentarii, discutii online si chiar materiale filmate de ei, pe care ti le trimit pentru a le posta pe vlog.

Acorda atentie acestor mesaje scrise si vizuale, interactioneaza cu publicul tau si astfel vei ramane in topul preferintelor, chiar vei creste numarul de vizitatori pe vlog.

Un streaming echilibrat, cu informatii interesante si reactii ale fanilor reprezinta un atu important pentru a scoate din anonimat un vlog si a-l transforma intr-un canal video de succes.

Ia in considerare sugestiile prezentate si creeaza un vlog interesant, care sa devina un canal video de calitate si un mod eficient de comunicare online.