Cum să filmezi și să editezi videouri scurte pentru Instagram Reels și TikTok
Dacă dorești să îți crești popularitatea în mediul online, să îți extinzi identitatea, să te descopere și alte persoane și, în cele din urmă, să devii #viral, atunci trebuie să iei în considerare cea mai importantă variabilă: concurența. Cu alte cuvinte, întotdeauna trebuie să te raportezi la ceilalți, să ieși în evidență și, constant, să îți dorești să evoluezi. Cum platformele TikTok și Instagram au devenit, în cea mai mare parte, despre conținut video, trebuie să știi cum să creezi conținutul de acest tip și ce anume te poate propulsa în feed-ul altora! Dincolo de toate, dacă te pasionează aceste platforme, trebuie să fii mereu la zi cu schimbările și dinamica algoritmilor!
Din acest punct de vedere, videourile scurte (așa-zisele ”shorts” & ”reels”) se pare că prind cel mai bine la public. Ele reprezintă modalitatea ideală prin care poți deveni viral peste noapte și, implicit, îți poți extinde comunitatea, ceea ce îți aduce noi urmăritori și engagement intens. Cu toate acestea, nu este prea ușor să devii viral, când se creează atât de mult conținut și există mai mulți algoritmi care stau în spatele scenariului ”a fi sau a nu fi” viral. Pentru a te ajuta să atingi acest ideal, vom discuta în continuare despre echipamentul tehnic de care ai nevoie, programele software necesare și câteva sfaturi privitoare la ce ar trebui să faci pentru a deveni #viral!
Ce este conținutul de tip ”shorts” și ”reels”?
Este imposibil să nu te fi întrebat vreodată cineva dacă „ai văzut reel-ul ăla super-amuzant”, și nu mai este o surpriză faptul că astfel de videouri circulă pe internet precum circulau cândva și acele meme-uri memorabile. Mai mult ca niciodată, această formă de conținut pur și simplu și-a câștigat renumele de etalon când vine vorba de conținutul online pe care îl consumăm. Acum ceva timp, YouTube era doar despre conținut de tip long video, însă au început să fie postate și videoclipuri de tip shorts și reels. Iată ce înseamnă, de fapt, acest tip de conținut.
Conținut de tip shorts pe TikTok
TikTok chiar ajunsese acum ceva timp să fie mai popular decât motorul de căutare Google. În septembrie, 2017, platforma a fost lansată la nivel internațional. Dacă la început TikTok a fost pur și simplu o platformă de entertainment, acum a devenit chiar un instrument esențial pentru a-ți crea o comunitate și a pune la cale strategii de marketing care să vândă. De asemenea, este o platformă excelentă pentru a-ți crește renumele, popularitatea, și chiar a câștiga bani. De ce? Pentru că este foarte volatilă, foarte flexibilă, ceea ce înseamnă că poți oricând – în sinergie cu puțină inspirație și echipamentul tehnic necesar – să creezi noi tendințe și idei. TikTok este, de fapt, platforma de la care a pornit conținutul de tip shorts – videouri scurte, ale căror durată ar putea varia de la câteva secunde până la câteva minute (deși cele scurte prind mult mai bine).
Conținut de tip shorts pe Instagram (Instagram Reels)
Foarte asemănător cu conținutul de pe TikTok, Instagram Reels reprezintă acele postări de tip video care durează între 15-90 de secunde, de obicei create cu fundal muzical, în care se poate adăuga text, poți pune filtre, face colaborări și altele. Pe baza unui algoritm care are în vedere tipul de conținut uzual pe care un utilizator îl consumă, reels-urile vor fi afișate unor categorii specifice de persoane, în funcție de engagement-ul anterior al acestora.
Conținut de tip shorts pe YouTube
De cele mai multe ori, videourile scurte de pe YouTube sunt fragmente izolate dintr-un video de tip lung, menite să stârnească interesul persoanei respective. Cu toate acestea, pot fi și mult mai lungi, reprezentând un videoclip scurt în sine, ca urmare a popularității tot mai mari.
De ce este conținutul de tip ”shorts” sau ”reels” mult mai căutat și eficient?
În primul rând, oamenii se plictisesc rapid și sunt mereu în căutare de ceva nou. Un videoclip scurt, dar relevant și interesant, reprezintă o metodă rapidă și convenabilă de „noutate”. Avem nevoie să ne distrăm, să râdem, și suntem mereu în căutare de ceva nou. Platformele de social media devin tot mai interesate de acest tip de conținut. De asemenea, trăim într-o perioadă care pare că nu mai are răbdare – avem timp limitat. Așadar, conținutul scurt le permite utilizatorilor să găsească acea „mică fereastră” în acest program încărcat, accesând conținutul video dorit.
Spre exemplu, tutorialele cu scop informativ, însă restrânse la maximum 90-120 de secunde și date pe repede înainte sunt mult mai populare decât cele lungi. Concluzia? Oamenii vor să știe mult mai rapid un anumit lucru, au nevoie imediată de „soluționarea” unei probleme. Mai mult decât atât, aceste platforme care permit reels-urile și shorts-urile reprezintă o modalitate foarte bună de a promova un produs, rapid și eficient, spre deosebire de reclamele lungi, care deseori sfârșesc într-un ”Skip” nedorit.
Cum să creezi un reel pentru Instagram
· Deschide aplicația Instagram și atinge pictograma ”+” din centrul ecranului;
· Selectează opțiunea ”Reel”;
· Alege modulul „Cameră foto”, „Modele” (printre care poți găsi și ceea ce este „În vogă”) sau „Create pentru tine” (Reels-uri automate pe baza arhivei pozelor tale);
· Alege o melodie, un fundal prestabilit și creează conținutul dorit. Poți înregistra până la 90 de secunde sau poți adăuga clipuri/fotografii din galeria proprie;
· După ce ai terminat de înregistrat, poți adăuga text, efecte și multe altele;
· După ce ai terminat, apasă „Înainte”, adaugă hashtag-urile dorite și apasă „Distribuie”.
Cum creezi short-uri pentru TikTok
· Deschide aplicația TikTok;
· Atinge „+” din partea de jos a ecranului;
· Selectează tipul de videoclip pe care dorești să îl creezi (”React”, ”Duet”, ”Video”);
· Dacă ai ales ”Video”, poți să înregistrezi unul sau chiar să îl încarci din arhiva personală;
· Evident, poți adăuga tot felul de efecte, filtre, piese muzicale și texte;
· Când ai terminat de filmat, apasă „Înainte”, adaugă hashtag-urile dorite și, apoi, nu îți mai rămâne decât să atingi „Distribuie”, pentru a partaja videoclipul creat.
Cum să creezi un short sau un reel care să aibă potențialul de a deveni viral
Uneori poate fi vorba pur și simplu despre noroc și despre crearea unui videoclip la nimereală, dar care este recepționat perfect de către public. Totuși, asta este ca și cum „joci la cacealma”, și te bazezi doar pe noroc. Ce-ar fi să mergi, în schimb, la sigur? E mult mai înțelept, cel puțin din punctul nostru de vedere. Pentru a crea reels-uri și short-uri de calitate, care să atragă și să convingă, iată ce îți este necesar:
· Un smartphone foarte bun: probabil cei mai mulți creatori de conținut folosesc un telefon de ultimă generație pentru a filma conținutul postat. Totuși, deși este un gadget foarte bun, filmarea și vlogging-ul pot deveni dificile în anumite condiții, cum ar fi cele dinamice, ceea ce înseamnă limitări. Și, după cum bine știi, conținutul dinamic este mult mai bine văzut!
· O cameră de vlogging: da, da, chiar ai de unde alege, și vei observa cum calitatea obținută se schimbă remarcabil față de cea oferită de un smartphone, fie el și de ultimă generație. În această privință, ZV-1 este soluția perfectă pentru cei care creează conținut de tip reels sau sort, deoarece este mică, ușoară, facil de transportat, la un preț rezonabil! Cu o gamă foarte variată de funcții, permite utilizatorilor să creeze cu ușurință videoclipuri profesionale.
· Lumina perfectă: este esențial ca lumina să fie perfectă într-un video, deoarece poate scoate în evidență detalii care atrag și conving. Kit-ul Desktop Ring Light LED Ulanzi Combo 4 Vijim cu telecomandă îți oferă toate tipurile de lumină de care ai nevoie pentru a filma ceea ce îți dorești – lumină rece, caldă, neutră –, astfel încât să scoți în evidență detaliile esențiale ale videoclipului tău.
· Sonorizarea de calitate: nu-i așa că îți plac mai mult acele videoclipuri în care pare că cineva se adresează ție, fiind foarte clar, fără zgomot parazit de fundal? Ei bine, acest lucru poate fi posibil doar cu un microfon de calitate, cum ar fi BOYA BY-DM2, care elimină zgomotul de fundal și chiar poate modela rezoluția sunetelor emise.
· Suportul gadget-ului cu care filmezi: fie că filmezi cu o cameră sau un smartphone, știi că nu te poți baza pe teancul de cărți sau vaza cu flori pentru a-ți susține telefonul. Chiar dacă o cameră este mult mai stabilă, cu smartphone-ul s-ar putea să ai ceva probleme. Pentru un astfel de scenariu, îți este necesar un sistem universal pentru suport vlogging, așa cum este Ulanzi Overhead Stand.
Unul dintre cei mai importanți pași, pe lângă filmare, este editarea
Dacă deja creezi conținut, probabil că, dincolo de filmare, cel mai mult timp îl dedici editării, adică „cosmetizării” formei în care videoclipul brut va ajunge în lume. Pentru a-ți edita cât mai bine videoclipurile, ai nevoie de software-uri, în general. Multe aplicații îți oferă atât de multe alternative și caracteristici încât uneori nici nu știi de unde să te apuci. Însă nu te descuraja; în mare parte, doar la început este mai greu. Dar este esențial pentru a crea materiale de calitate!
· Încarcă materialul video creat într-un software de editare (există foarte multe, de la Davinci Resolve, până la Final Cut Pro, iMovie, Camtasia, Synthesia, Animaker și altele).
· Vei vedea că poți accesa orice moment al videoclipului, chiar la nivel de secundă.
· Poți decupa materialul la dimensiunea dorită, adăuga conținut un cu totul alt conținut de tip multimedia (poze, videoclipuri) în intervalul cronologic dorit, ajusta viteza de redare și alte lucruri (în funcție de caracteristicile software-ului folosit).
· Poți adăuga tranziții între clipuri, pentru a obține unitate compozițională.
· Poți adăuga elemente grafice, melodii, dialoguri și altele, pentru a obține conținut unic.
· O parte foarte importantă este să distribui videoclipul în raport 9:16, deja optimizat pentru rețele de social media, iar apoi să îl distribui unde dorești.
Tips & Tricks pentru șanse (și mai) mari de a deveni #viral
· Oferă-ți timp și experimentează, experimentează, experimentează!
· Nu șterge videoclipurile filmate, însă care nu îți plac. Le poți salva pe un card de memorie, mai ales dacă ai muncit mult la ele, și după ce îți rafinezi tehnica, le poți edita. Cine știe, s-ar putea să vezi că următorul videoclip #viral se găsește chiar acolo.
· Originalitatea nu trebuie să lipsească niciodată (deși poți foarte ușor să devii viral urmărind trendurile actuale).
· Ieși în evidență și analizează tipul de conținut pe care utilizatorii îl apreciază în general.
· Postează în momentele zilei în care traficul este cel mai intens.
· Interacționează cu alții, cere feedback și analizează-l.
· Bucură-te de libertatea creației (însă fără a încălca termenii și condițiile de utilizare).