Filtrul ND: ce este si ce rol are
Exista mai multe tipuri de filtre fotografice: filtre UV (recomandate in foto de peisaj cu lumina naturala puternica, pentru ca absorb razele ultraviolete - UV, protejeaza obiectivul de praf si umezeala), filtre CPL (filtre circulare de polarizare, ce reduc stralucirea si elimina reflexiile de pe suprafetele nemetalice, confera claritate si volum detaliilor) si filtre ND, cu densitate neutrala (ND-Neutral Density).
Ce reprezinta un filtru ND
Filtrele ND reprezinta accesorii pentru obiective foto utilizate la reducerea cantitatii de lumina ce intra in contact cu senzorul aparatului, chiar si atunci cand iluminarea este foarte puternica, mai ales in lumina naturala.
Exista doua tipuri de filtre ND: filtre ND uniforme si filtre ND graduale. Filtrele ND uniforme micsoreaza cantitatea de lumina in mod uniform, la acelasi nivel, pe toata suprafata a filtrului.
Pentru filtrele ND graduale se foloseste un strat suplimentar in partea superioara, iar portiunea de jos a filtrului ramane neschimbata, fara niciun fel de tratament chimic sau optic. Trecerea intre cele doua zone ale filtrului se realizeaza gradual, printr-o serie de degradeuri.
Filtrele ND graduale sunt recomandate in situatiile cand o parte din cadrul ce urmeaza sa fie fotografiat este mai luminoasa decat ansamblul imaginii sau in fotografii macro, alaturi de filtre close-up.
Cel mai cunoscut exemplu il reprezinta fotografia de peisaj, pentru ca cerul, aflat in partea superioara a cadrului vizual, este mai stralucitor, prin comparatie cu celelalte elemente din natura. Aceasta diferenta poate duce la supraexpunerea zonei superioare sau subexpunerea portiunii inferioare. De aceea este recomandat un filtru ND gradual.
Ce rol are filtrul ND in fotografiere
Filtrele ND sunt utilizate pentru fotografiere cu timpi de expunere lungi, atunci cand se incearca efecte de miscare a elementelor in cadru, mai ales in natura (peisaje, fauna, fenomene meteo, cursuri de apa, cascade s.a.).
Vei folosi obiective foto cu filtru ND atunci cand vrei sa prezinti scene in miscare, dar intr-un mod diferit de cel pe care il percepe fiecare dintre noi, la o simpla privire. Filtrele ND sunt folosite si la echipamente foto de studio, deoarece au rol de reglare in realizarea fotografiilor de produs si a fotografiilor conceptuale.
Rolul filtrelor ND este important pentru fotografii artistice, dar trebuie luata in considerare cantitatea limitata de lumina ce intra in contact cu senzorul. Aceasta poate determina realizarea unor imagini mai putin luminoase.
De aceea se recomanda sa utilizezi trepiede pentru fixare, apoi sa realizezi cadrul dorit si abia la final sa montezi filtrul ND pe obiectiv, inainte de declansare. Poti sa folosesti filtre ND cu puteri diferite (8x, 100x, s.a.), in functie de efectele pe care doresti sa le obtii. O solutie eficienta pentru monitorizarea cantitatii de lumina este folosirea filtrelor ND variabile, ce permit reglaje fine, fara sa fie nevoie de schimbarea filtrului la fiecare poza.
Cum sa alegi filtrul ND potrivit pentru aparatul foto
Alege filtre ND de tip multi coated, care sunt tratate anti-reflex. Opteaza pentru modele de filtre ND variabile, pentru ajustarea efectelor vizuale. Aceste detalii sunt importante in realizarea unor sedinte foto reusite, pentru care nu trebuie sa uiti nici de grip-uri DSLR si Mirrorless si acumulatori foto, ca sa te bucuri mai mult timp de hobby-ul tau.
Verifica grosimea pentru fiecare filtru ND pe care-l cumperi, ca sa te asiguri ca nu vei alege modele prea masive. In acest caz risti sa obtii imagini cu margini mai intunecate, care sa strice compozitia foto. Mai ales daca folosesti obiective wide angle este indicat sa alegi filtre ND din sticla low profile, cu profil subtire. Astfel vei avea o imagine uniforma si la extremitatile cadrului foto.
Chiar daca iti aduc multiple beneficii in folosirea camerei foto, nu utiliza prea multe filtre ND simultan. Efectul lor nu va fi multiplicat ci dimpotriva, risti sa scada nivelul calitativ al fotografiei, din cauza ca apar reflexii nedorite, care afecteaza claritatea imaginii. Foloseste accesorii de protectie si curatare, ca sa pastrezi performantele fitrelor ND pe care le montezi pe obiective foto si video.
Alege filtre super slim ND din materiale performante, cu strat Nanotec, tratament hidrofob, oleofob, antireflex, rezistent la zgarieturi. Daca vrei sa realizezi sedinte foto spectaculoase, alege filtre ND compatibile cu diferite camere de actiune si camere foto sport.
Filtrele ND potrivite pentru fotografii reusite sunt cele care micsoreaza cantitatea de lumina ce ajunge la senzor, dar nu afecteaza balansul culorilor din imagine. Foloseste-le atunci cand vrei sa prelungesti timpul de expunere, ca sa realizezi efecte vizuale deosebite si sa surprinzi in fotografii natura in miscare, ca si cum ai opri timpul in loc pentru o clipa.