☎ Ne gasesti pe WhatsApp:
 0784.204.225, 0774.694.698

Golden hour: ce trebuie să știi despre cea mai bună lumină pentru poze

07.02.2023

Lumina aurie a apusului sau a răsăritului este considerată una dintre cele mai frumoase, atât pentru ochiul liber, cât și pentru fotografii care doresc să obțină cadre superbe.

„Golden hour”, așa cum este numită ora magică, reprezintă un interval de timp destul de scurt, dar care, atunci când este exploatat, poate transforma orice poză într-o fotografie minunată.

Dacă vrei și tu să experimentezi și să te joci frumos cu razele soarelui în compozițiile tale foto, iată tot ce trebuie să știi pentru succes garantat!

Când trebuie să ieși la fotografiat pentru a prinde „ora de aur”?

Această faimoasă „oră de aur” nu durează întotdeauna o oră. Sună complicat, dar nu este deloc. Lumina aurie poate fi prezentă mai mult sau mai puțin, în funcție de anotimp și de locul în care te afli.

Astfel, nu trebuie să „vânezi” o anumită oră pe ceas sau să te încadrezi în 60 de minute cu ședinta ta foto, ci să înveți să apreciezi lumina în funcție de poziția soarelui și de felul în care razele cad pe subiect.

Lumina mult dorită va fi prezentă atât la răsăritul soarelui, cât și la apus. Majoritatea persoanelor aleg apusul, atunci când atât fotograful, cât și subiectul (dacă este vorba despre o persoană) sunt alerți și odihniți.

Orientativ, poți folosi aceste două repere: prima oră de după răsărit și ultima oră înaintea apusului. Vei observa că, atunci, lumina este mai roșiatică și mai blândă.

De ce este ora de aur atât de apreciată?

Probabil că te întrebi ce face acest moment din zi atât de special pentru fotografi. Ei, bine, este vorba despre felul în care lumina atinge subiectul pozelor, fie că vorbim despre natură, obiecte sau persoane.

Atât la răsărit, cât și la apus, poziția soarelui pe cer este joasă, ceea ce înseamnă că sursa de lumină este mai aproape de subiect. Prin urmare, aceasta nu creează umbre și lumini stridente care să compromită detaliile sau, în cazul portretelor, trăsăturile feței.

În plus, nuanța caldă a luminii este flatantă pentru aproape orice subiect fotografiat, mai ales dacă se doresc imagini cu o atmosferă calmă, blândă, artistică sau suavă.
De asemenea, direcția luminii specifice orei de aur permite fotografilor să se joace interesant cu mai multe unghiuri și să obțină cadre cu efecte excelente.

De ce setări ale aparatului foto ai nevoie la golden hour?

Fiecare fotograf are propriile preferințe când vine vorba despre latura tehnică. Totuși, există câteva principii de bază pe care le poți aplica pentru reușită sigură.

  • Folosește diafragma deschisă

Când ieși la fotografiat la apus sau la răsărit, vei dori să te bucuri la maximum de jocul luminii. De aceea, o diafragmă deschisă poate ajuta enorm. Vei obține efecte precum bokeh și cadre cu adevărat speciale.

  • Reglează balansul de alb

Setarea automată de white balance a aparatului foto nu este cea mai potrivită pentru lumina specifică orei de aur. Seteaz-o, mai degrabă, pe „shade” sau „cloudy”, pentru a nu risca să neutralizezi tocmai nuanțele minunate pe care le dorești surprise în poze.

  • Folosește un trepied

Cu cât lumina soarelui se va pierde după apus, cu atât vei fi nevoit să mărești valoarea ISO și vei risca mai mult să ai poze de slabă calitate, cu efect de grain. De aceea, este indicat să iei cu tine un trepied pentru a stabiliza imaginea și pentru a putea folosi un ISO cât mai mic, până ce soarele dispare complet de pe cer.

Tips & tricks pentru fotografiile efectuate în golden hour

1. Profită de umbrele lungi

Vei observa că lumina suavă a apusului sau a răsăritului creează umbre lungi, spre deosebire de fotografiile efectuate în mijlocul zilei. Aceste umbre pot adăuga adâncime, dimensiune și complexitate pozelor, așa că nu te feri de ele, ci profită din plin.

De exemplu, poți surprinde în cadru umbrele copacilor arămii într-un peisaj de toamnă sau te poți juca în mod creativ cu umbrele copiilor care zburdă la apus sau ale unui cuplu fotografiat în lumina romantică a răsăritului pe plajă.

Ia cu tine mai multe obiective foto, pentru a experimenta diverse efecte. În timp, îți vei da seama care sunt preferatele tale.

2. Fă ședințe foto în natură

Dacă ai de pozat un model sau faci fotografii unor miri, natura este cadrul perfect în care să organizezi ședința foto în lumina aurie. Poate fi vorba despre un lan de floarea-soarelui sau de rapiță, o pădure, un deal sau chiar de o plajă sălbatică.

Razele calde vor îmbrățișa perfect detalii precum florile, frunzele și copacii, iar subiecții tăi vor arăta bine în fiecare cadru.

3. Verifică locul înainte de a poza

Așa cum am menționat mai devreme, lumina superbă poate rămâne pe cer chiar și mai puțin de o oră. De aceea, dacă urmează să fotografiezi, trebuie să te miști rapid și să profiți de fiecare clipă.

Pentru a te asigura că vei obține cadrele dorite, vizitează neapărat locul ședinței foto cu mai multe zile înainte și fă-ți o idee clară. Observă unghiuri interesante și încadraturi creative pentru ca, atunci când ajungi acolo la apus sau răsărit, să poți acționa rapid și să maximizezi lumina aurie.

Nu în ultimul rând, permite-ți să experimentezi și să cauți compoziții cât mai interesante. Cerul roz-portocaliu se reflectă minunat în ape sau suprafețe de sticlă, iar un portret iluminat din lateral va crea o lumină superbă în jurul subiectului. Acestea sunt doar două exemple de trucuri pe care le vei descoperi odată ce exersezi.

În final, dacă vei ajunge la locul dorit cu minim jumătate de oră înainte de ora magică și vei păstra aparatul foto în modul Manual, vei reuși să prinzi cele mai frumoase cadre.