Mirrorless vs DSLR: care este diferenta dintre ele si care ti se potriveste

01.02.2023

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le iei ca fotograf este aceea referitoare la ce camere foto sa folosesti pentru realizarea unor fotografii clare, expresive si originale. Iti prezentam in continuare principalele tipuri de aparate de fotografiat si cum sa alegi ce ti se potriveste.

Aparate foto DSLR

O camera DSLR este un aparat foto digital care combina mecanismele de tip SLR (Single Lens Reflex) cu un senzor digital. De aici vine si prescurtarea DSLR, care inseamna Digital Single Lens Reflex.

Caracteristici camere foto DSLR

Functionarea DSLR-urilor se bazeaza pe fenomenul optic prin care lumina ce traverseaza obiectivul se reflecta in oglinda pivotanta si este trimisa la vizor sau direct la senzor, prin intermediul unei prisme. Camerele DSLR includ obiective interschimbabile, sisteme mecanice cu oglinda si lentile de condensare in pentaprisma sau pentaoglinda catre vizor. 

Cu un DSLR poti realiza focalizarea atat manual, cat si automat. Pentru ca are oglinda interioara, camera DSLR este destul de voluminoasa. Prezenta vizorului optic aduce un plus de autonomie pentru acumulatori foto, asa ca bateriile te vor tine mai mult. 

Recomandari de utilizare camere foto DSLR

Alege aparate foto DSLR de nivel mediu daca esti incepator in arta fotografiei. Sunt accesibile ca pret si usor de folosit. Poti schimba rapid diferite obiective foto, in functie de pozele pe care vrei sa le realizezi.

Opteaza pentru camere DSLR din gama medium si profesionale daca ai experienta in realizarea de fotografii cu aparate de dimensiuni mai mari, ce vin cu setari multiple. Astfel poti sa faci poze de mai multe tipuri: fotografii portret, peisaje, fotografii de produs. 

Ai la dispozitie o gama larga de obiective foto, inclusiv teleobiective, pentru captarea unor imagini de la distanta mare. Poti incerca si fotografie macro, cu ajutorul accesoriilor si echipamentelor foto speciale. 

DSLR-urile premium sunt recomandate si pentru fotografii de eveniment, foto de modă sau publicitare. Beneficiezi de avantajele senzorilor full frame, pentru rezolutie superioara indiferent de dimensiunile fotografiilor.


Aparate foto mirrorless

O camera foto mirrorless reprezinta un tip de aparat foto cu obiective interschimbabile, care nu are niciun fel de oglinda, spre deosebire de un DSLR. Lumina ajunge direct la senzor si vezi pe ecranul LCD (ca un vizor electronic) cum o sa arate fotografia pe care urmeaza s-o realizezi. Denumirea completa este Mirrorless Interchangeable-Lens Camera, adica aparat foto fara oglinda, cu obiective interschimbabile.

Caracteristici camere foto mirrorless

La camera foto mirrorless senzorul de imagine este expus in permanenta la lumina ce patrunde prin obiectiv, iar mecanismul este mai simplu decat la DSLR-uri. De aceea aparatele mirrorless sunt mai compacte si portabile. 

Cu aceste camere foto versatile beneficiezi de autofocus rapid, poti sa faci poze cu pana la 10 cadre pe secunda si obtii valori ISO comparabile cu cele ale aparatelor DSLR.

Zgomotul produs in timpul utilizarii este mai redus la camerele mirrorless, deoarece nu au oglinda in interior.  

Ai la dispozitie mai putine tipuri de obiective si accesorii pentru obiective foto de camere mirrorless, inclusiv cand cauti modele de blitzuri externe. Pentru ca ai posibilitatea de vizualizare in timp real a imaginii, bateria se consuma mai repede la aparate mirrorless decat la DSLR-uri.

Recomandari de utilizare camere foto mirrorless

Alege aparate foto mirrorless pentru sisteme foto compacte, pe care sa le utilizezi ca incepator in arta fotografiei sau pentru fotografii de vacanta. Au greutate redusa, dimensiuni mici si sunt usor de folosit, nu trebuie sa cunosti detaliile tehnice mai complicate (diafragma, apertura, ISO s.a.).

Schimbi repede obiectivele foto ca sa faci poze de calitate in orice conditii meteo si de luminozitate. Sunt recomandate in caz de lumina puternica, asa ca ia cu tine un mirrorless cand pleci in excursii sau plimbari prin natura. 

Poti sa alegi camere mirrorless cu ecran tactil, display cu ecran rabatabil, focalizare rapida si interfata intuitiva. Aceste caracteristici iti vor fi de ajutor cand vrei sa realizezi fotografii de calitate cu un timp de expunere redus.

Cele doua tipuri de camere foto au accesorii compatibile, de exemplu grip-uri DSLR si mirrorless. Acestea se pot fixa pe monopiede si trepiede, pentru a te ajuta sa realizezi fotografii clare, imagini stabile si cadre corecte.

Daca esti pasionat de miscare in aer liber, alege camere video sport pentru sesiuni foto si filmari de actiune, fotografii subacvatice, imagini de la cursele de mountain bike, motociclism, sarituri cu parasuta sau coborari pe schiuri. 

Nu uita sa accesorizezi tinuta de fotograf cu huse, genti si curele care sa-ti asigure confort, autonomie si usurinta in manevrarea camerelor foto preferate.