Pozele la mare: idei si sfaturi ca sa-ti iasa perfect

07.02.2023

Perioada vacantelor este ideala pentru hobby-ul tau, fotografia. In zilele libere ai timp destul sa cauti cadrul perfect, nu mai esti stresat de griji, iar toata atentia ta este indreptata spre obiectivul camerei foto.

Ai ocazia sa vizitezi locuri noi si ajungi in zone de litoral, acolo unde lumina naturala, valurile, plaja, vegetatia exotica iti ofera un decor de vis. Cu siguranta ca vrei sa le fotografiezi, ca sa pastrezi in imagini frumusetea peisajelor si sa ai amintiri din concediul alaturi de familie si prieteni.

Iti prezentam in continuare idei si sfaturi pentru ca pozele la mare sa fie cele mai reusite fotografii ale tale.

Alege cu grija momentul din zi in care fotografiezi

Cand esti intr-o statiune de la malul marii ai soare din belsug, doar ca la amiaza este prea puternic, aproape orbitor, iar fotografiile nu ies asa cum trebuie. Opteaza pentru sedinte foto la rasarit sau in orele dinaintea apusului.

Vei avea o lumina naturala cu umbre si culori ineresante, iar contururile au tente aurii. Multi fotografi vorbesc despre  “lumina de la ora 5”, care-ti ofera conditii optime de fotografiere, fara sa fie necesare blitzuri sau alte accesorii foto. 

Cand fotografiezi dimineata devreme ai si avantajul ca plaja este pustie, fara aglomeratia de la orele amiezii. Poti sa prinzi cadre largi, sa te joci cu linia orizontului, respectand regula treimilor, ca sa obtii compozitii vizuale de mare efect.

Creeaza fotografii originale cu ajutorul punctelor de focalizare

Iesi din rutina prin plasarea personajelor si a elementelor din decor in cadre deosebite, prin utilizarea creativa a punctelor de focalizare. Alege obiective foto care sa-ti permita o libertate artistica maxima, astfel incat pozele tale sa fie plastice si nonconformiste.

femeie bruneta pe plaja

Iti recomandam obiective 7Artisans Vision cu sharpness de efect și bokeh ideal pentru pozele la mare sau obiective cu autofocus, pentru o forta expresiva care sa puna in evidenta detaliile si sa contureze discret fundalul.

Utilizeaza modul manual al aparatului foto

Specificul peisajelor marine impune utilizarea modului manual al camerei tale foto si mai putin a celui automat. Din cauza luminii foarte puternice, setarile implicite si reglajele standard nu te vor ajuta sa obtii performantele vizuale pe care ti le doresti. 

Opteaza pentru camere foto care-ti permit masurarea expunerii. Astfel vei controla jocul de lumini si umbre, atat de spectaculos in pozele de la mare. Vei reusi sa surprinzi in imagini siluete si contururi fine, personaje in miscare, contraste de culori cu intensitate ridicata.

un cuplu pe plaja

Modul manual iti da voie sa experimentezi diferite setari pentru deschiderea diafragmei, viteza de expunere, metering, sensibilitate ISO, focalizare, balans de alb. Foloseste filtre UV, care protejeaza lentila obiectivului si diminueaza lumina ultravioleta. Pune in geanta foto si filtre de polarizare, deoarece acestea micsoreaza intensitatea reflectiei si accentueaza contrastele.  

Opteaza pentru diverse tipuri de fotografii

Pozele la mare reprezinta o provocare si in acelasi timp o oportunitate de a experimenta si de a-ti extinde portofoliul de fotografii. Poti incerca astrofotografie in noptile senine, cand cerul plin de stele se reflecta magnific in apa linistita, cu valuri mici.

O alta idee este sa faci foto-videografie subacvatica, pentru a surprinde culorile minunate ale lumii de sub ape. Ia cu tine acumulatori si echipamente speciale, ca sa petreci ore de vis sub valurile marii.

Alte efecte pe le ai la dispozitie sunt: pozele prin ochelari de soare, fotografiile cu detalii artistice, pozele cu iluzii optice, mesajele romantice pe nisip. Ai rabdare si pregateste cu grija momentul apasarii pe buton, ca sa obtii fotografii de arta, nu doar simple poze de vacanta.

Ține seama de ideile si sfaturile prezentate si achizitioneaza camere foto, auxiliare si dotari de la iShoot.ro, magazin online specializat în comercializarea de echipament dedicat domeniului foto-video si accesoriilor (fundaluri, stative heavy-duty, trepiede, suporturi, grip-uri, alimentatoare, carcase subacvatice, riguri s.a.).