Timpul de expunere: ce rol are și cum să-l folosești în favoarea ta

16.11.2022

Te pasionează arta fotografică și vrei să înveți tehnici de fotografiere noi, prin care să obții poze artistice și imagini spectaculoase? Îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre timpul de expunere și cum să-l folosești pentru efecte deosebite în proiectele tale vizuale.

Ce înseamnă timpul de expunere în fotografie

Timpul de expunere se referă la perioada de timp în care obturatorul aparatului foto este deschis, iar lumina atinge senzorul. Această perioadă variază de la fracțiuni de secundă până la secunde întregi și influențează modul de realizare a fotografiilor.

Împreună cu ISO (sensibilitatea senzorului la lumină) și apertura (deschiderea diafragmei), timpul de expunere formează triunghiul de expunere.

Triunghiul de expunere reprezintă cel mai important set de parametri foto de care trebuie să ții seama, ca să realizezi diferite tipuri de poze: peisaje, portrete, fotografie de produs, poze în mișcare, fotografie macro, astrofotografie ș.a. 

Ai la dispoziție o gamă largă de obiective foto, ca să fixezi în mod corespunzător timpul de expunere. Poți alege setări automate, pentru camere foto digitale, sau setări manuale, care îți oferă mai multe opțiuni de reglare, în funcție de detaliile vizuale pe care vrei să le obții. 

Cum să folosești diferite tipuri de expunere a fotografiilor

Bazează-te pe regula treimilor în fotografie, ca să încadrezi corect imaginile și să realizezi fotografii de calitate. După ce alegi cadrul perfect, trebuie să realizezi setările pentru timpul de expunere.

Dacă ai echipamente foto profesionale, poți să reglezi timpul minim de expunere la 1/4000 pe secundă, iar pe cel maxim la 30 de secunde. În acest interval ai o scală a timpilor de expunere și diviziuni ale acesteia, denumite stopuri întregi și treimi de stop. 
Pentru setarea timpului de expunere pornești de la valoarea de 1 secundă și setezi un stop întreg prin divizare sau înmulțire cu 2 a stopului precedent și rotunjirea valorii obținute la un număr întreg. Obții serii de subdiviziuni: 1/1000s, 1/500s, 1/250s, 1/125s 1/60s, 1/30s, 1/15s, 1/8s, 1/4s, 1/2s, 1s, 2s, 4s. 

Dacă utilizezi aparate foto digitale de nivel profesional, poți să setezi timpii de expunere și la treimi de stop. Astfel realizezi proiecte de astrofotografie și beneficiezi de expunere multiplă a fotografiilor. Alegi cantitatea adecvată de lumină pentru senzorul camerei și creezi efecte vizuale pentru poze artistice.

Utilizează filtre pentru optimizarea timpului de expunere


Învață cum să folosești filtrul ND, ca să utilizezi timp lungi de expunere. Completează setul de accesorii foto cu trepiede care să-ți asigure stabilitate în realizarea pozelor și telecomandă pentru declanșare de la distanță. Filtrele ND (Neutral Density) te ajută să obții imagini clare, expuse corect, care să nu pară “în ceață”, iar contururile siluetelor în mișcare să fie bine definite.

În mod similar, ai nevoie de stabilizatoare de imagine, când lucrezi cu timpi de expunere scurți, de sub 1/1000 secunde. Vei obține efecte de tip frozen, cu “înghețarea” imaginilor fotografiate. Reglează atent valorile ISO și ale diafragmei. Este necesară creșterea lor, în condițiile unor timp de expunere reduși, ca să menții echilibrul în triunghiul de expunere.

Utilizează filtre foto pentru obiectivele aparatelor de fotografiat. Adaptează echipamentele și accesoriile foto de studio la fiecare tip de poze pe care le realizezi. Alternează imaginile artistice, setate la timpi lungi de expunere, cu fotografii dinamice, pentru care folosești timpi scurți de expunere, ca să surprinzi mișcări rapide.

Ia în considerare detaliile prezentate și utilizează inteligent timpul de expunere, atât pe timp de zi, cât și pentru fotografii nocturne. Vei realiza poze de nivel profesional, cu puternic impact vizual și valoare artistică deosebită.